Ny bog af Nils Valdersdorf Jensen

Da Mærsk kom til byen – en af Svendborgs helt store historier udfoldes i ny bog

Mens søfarten langsomt omstillede sig fra vind til kul, tog en af danmarkshistoriens største virksomheder – rederiet A.P. Møller-Mærsk – sine første skridt i Svendborg.

I en ny bog med titlen Omvæltningernes tid går afdelingsleder og historiker ved Svendborg Museum, Nils Valdersdorf Jensen, tæt på historien om mødet mellem søfartssamfundet i Svendborg og familien Mærsk Møller. I 1884 ankom Peter Mærsk Møller og hans familie til sejlskibsbyen Svendborg, et af Danmarks største søfartscentre. De slog sig ned i Villa Anna på Høje Bøgevej.

Overbevist om den nye dampskibsteknologi købte Peter et dampskib og forsøgte at overbevise svendborgenserne om, at dampens kraft var fremtiden. Men svendborgenserne holdt fast i vinden. Den var gratis, mens dampskibe var for dyre og for usikre. Trods massiv modstand grundlagde familien Mærsk Møller senere et stort anlagt dampskibsselskab i byen, og de næste mange år udfoldede der sig en dramatisk kamp om teknologi, tradition og fornyelse. Striden rakte langt ud over det lokale.

Ny viden fra familiearkiverne

Omvæltningernes tid bringer læseren tæt på historien – på Peter Mærsk Møller, hans søn A.P. Møller og deres modstandere, der kæmpede om kursen for søfarten og samfundet.

Da Peter Mærsk Møller ytrede sine tanker om søfartens fremtid i en af de lokale aviser i 1899, var hovedmodstanderen skibsreder H.A. Hansen fra Thurø. Familien Hansen i tre generation og familien Mærsk Møller har hovedrollerne i en fortælling om skibsbyggeri, søfolks liv, kvinders rolle og forholdet mellem land og by – og om globale forandringer set fra Svendborg.

Bogen bygger på helt nye kilder fra Esplanadens righoldige arkiver og fra familien Hansen.

Vi kan lære af historien

Omvæltningernes tid er en kultur- og erhvervshistorisk fortælling om at navigere i en tid med voldsomme teknologiske omvæltninger – en tid, der minder om vores egen.

“Konflikten mellem Svendborg og familien Mærsk Møller kan gøre os klogere på søfartens storstilede sorte omstilling fra vind til kul. Historien giver sjældent entydige svar, men er god at tænke med, og i dette tilfælde rummer den vægtige læresætninger til en nutid, der er optaget af, hvordan vi som samfund gennemfører en anden omstilling – nemlig den grønne”, fortæller forfatteren.

Bogen udkommer torsdag den 20. marts på Gads Forlag og lanceres på SIMAC samme dag kl. 16:00. Alle er velkomne.

Udgivelsen er bl.a. støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

For yderligere information

Nils Valdersdorf Jensen (f. 1987) er historiker, ph.d. og afdelingsleder ved Svendborg Museum. Han har tidligere udgivet Smuglerlandet Danmark (november 2022). Bogen vandt Tage la Cour diplomet i 2023. Desuden modtager af den Fynske Kulturpris i 2015.

Kontakt Nils Valdersdorf Jensen på telefon 2478 1674 eller mail nvj@museumsydfyn.dk